+45 96 67 09 00

Udforsk de kulinariske oplevelser ved Vesterhav, når I er på ferie i Nordjylland

Kreér jeres egne lækkerier i sommerhuset med friske råvarer fra lokalområdet eller lad jer forkæle med eksklusive madoplevelser på restaurant. Der er mange gastronomiske muligheder i Nordjylland og de lokale råvarer gør madoplevelsen ekstra lækker.

Direkte fra hav og skov til bord

Fiskebåde på Løkken strand

Holder I ferie ved Vesterhavet i Nordjylland, kan I købe frisk fanget fisk direkte fra fiskerbådene på stranden, gå på opdagelser på råvaremarkeder i de hyggelige byer og købe ind til aftensmaden i gårdbutikkerne, der bugner af årstidens ny opgravet kartofler og friskplukket frugt og grønt.

Et sommerhus med et veludstyret køkken er det helt perfekte til jer, der holder af selv at lave mad. Her kan I hygge jer med at lave velsmagende mad af de lokale råvarer, så som frisk fisk, muslinger og grøntsager.

Flere steder kan I være heldige at der kommer lokale fiskere ind på stranden og sælger dagens fangst direkte fra båden. Friskere fisk fås ikke. Dette kan I opleve på strandene ved fx Blokhus, Løkken og Lønstrup. Fiskerne kommer typisk ind på stranden tidligt på formiddagen, afhængig af vej, vind og hvor stor fangsten har været.

Også naturen byder på mange lækkerier i form af bær, urter og svampe. Her kan I enten selv begive jer ud i naturen eller I kan være heldige at der bliver arrangeret guidet ture med en naturvejleder, der hvor I holder ferie i sommerhus. I kan se i kalenderen på naturstyrelsen.dk, hvilke arrangementer, der bliver afholdt i naturen i jeres ferieområde eller spørg på det lokale turistkontor.

Lad ferien smage lokalt

Hele sommeren og et stykke ind i efteråret, kan I købe friske grøntsager, frugt og bær ved boder langs landevejene og i gårdbutikker. Det frugt og grønt, I køber ved vejboder kommer fra gårdenes egne haver og det er derfor helt friskt og det er ofte økologisk.

Vil I gerne være sikre på at kunne købe friske, lokale råvarer, så kan I besøge et af de hyggelige råvaremarkeder, hvor gårdejere fra omegnen kommer og sælger deres produkter. I Blokhus er der råvaremarked en gang om ugen i børnenes skoleferie, hvor I kan købe grøntsager, honning, marmelader og mange andre typer af lokalproduceret madvarer.

Sommerens søde, friske jordbærJordbær med fløde

Jordbær er synonym med sommer og det er svært at forstille sig en dansk sommer uden en portion jordbær med fløde. Køber I en bakke friske jordbær ved en vejbod, risikerer I at alle jordbærrene er blevet spist inden I kommer hjem. Det gør ikke spor, for jordbær skal nydes, når de er helt friske. Hos nogle jordbæravlere tilbydes der ’Pluk-selv’, og vælger I at plukke jeres egne jordbær, er I sikre på, at de er helt friske. Nyd jordbærrene på den traditionelle måde med fløde eller på koldskål eller prøv fx en skøn sommersalat med jordbær, radicchiosalat, rødløg, basilikum og ristede mandler.

Heldige kartofler i nordjysk muld

Et andet stort hit på danskernes middagsbord er kartofler. Nogle af de lækreste kartofler i Danmark kommer fra Store Vildmose i Nordjylland, nemlig Vildmosekartoflerne. Kartoflernes udsøgte kvalitet skyldes at de gror i vildmosens sorte, tykke og næringsrige spagnum. Skrællen er ganske tynd, og kartoflerne skal derfor bare skylles inden de tilberedes i gryde eller ovn. Vildmosekartoflerne sælges friskopgravet ved mange vejboder og i supermarkederne.

Faktisk er Vildmosekartoflen så fantastisk, at der hvert år i oktober bliver holdt en kæmpe fest til ære for den heldige kartoffel. På Vildmosekartoffelfestivalen er der en masse aktiviteter for hele familien, der serveres god mad og I kan gå på opdagelse på det store råvaremarked, hvor der selvfølgelig også sælges kartofler.

Søde, knasende fristelser i LøkkenFarvestrålende bolsjer fra Bolcheriet i Løkken

I Bolcheriet i Løkken kan I opleve, hvordan bolsjer bliver lavet efter den traditionelle gammeldags metode. Sammen med resten af publikum bliver I indviet i alle trinene i bolsjeproduktionen, når den udspiller sig lige for øjnene af jer. I kan stille spørgsmål til bolsjekogerne under hele processen. Bolsjemassen koges først over åben ild, og det er et imponerende syn, når bolsjekogerne svinger den over 30 kg tunge bolsjemasse og ’trækker den på krog’. Langsomt bearbejdes massen så den bliver til små bolsjer med motiver eller tekst. Når man trækker bolsjemassen, kommer der luft ind den, og de luftige bolsjer smager af mere og knaser dejligt.

Bolsjerne laves af økologisk rørsukker og der bliver kun brugt naturlig smag og farvestoffer.

Bagefter kan I lade jer friste i butikken, hvor I kan vælge mellem mange varianter af de lækre, lokalproduceret bolsjer og karameller. Prøv fx lakridsbolsjer lavet med ægte rålakrids, bolsjer med smag af karamel og kokos eller hindbær og hyldeblomst. I finder selvfølgelig også klassikere så som pebermyntebolsjer og rabarberbolsjer. Bolcheriet har også et flot udvalg af bolsjer til hver en festlig lejlighed fx dåbsbolsjer, konfirmationsbolsjer, fødselsdagsbolsjer osv.

Selv indpakningen er lækker og smagfuld på Bolcheriet. I 2015 fik Bolcheriet en fornem pris for deres stilfulde trekantede æsker, nemlig en Circle Award.

Frisk fisk på tallerkenenFisker sælger fisk fra sin båd i Hirtshals havn

På hele nordvestkysten kan I finde fiskehandlere i de små badebyer eller købe friskfanget fisk på stranden eller på havnen. Fisk er ikke bare sundt, men også en utrolig lækker spise, der kan tilberedes på mange forskellige måder. Der er ikke noget bedre at lægge friske fisk på grillen sammen med krydderier og grøntsager.

Når I køber friskfanget fisk direkte fra fiskekutteren, uanset om det er på stranden i Blokhus, Løkken og Lønstrup eller på havnen i Hirtshals, så kan I ikke planlægge, hvilken fisk, I vil købe da det selvsagt afhænger af, hvilke fisk der er havnet i fiskernes net. Dette afhænger igen af vejr, vind og årstiden. Nogle år ses en stor bestand af fx rødspætter og andre år bliver der næsten ikke fanget nogen.

Ofte er det dog de gængse typer af fisk, der sælges så som torsk, rødspætte, sild, slethvar, lyssej osv. Fiskerne giver jer gerne råd og vejledning til, hvilke typer af fisk, der egner til de forskellige former for tilberedning.

Hirtshals Fiskefestival - når fisken skal fejresFrisk fisk på grillen

Er I vilde med fisk, oplevelser og festivitas, så er det oplagt at besøge Hirtshals fiskefestival. Der festes for og med fisk i tre dage i den første weekend i august. Den præcise dato og programmet for festivalens aktiviteter kan se på Hirtshals Fiskefestivals hjemmeside

På festivalen kan I bl.a. kan besøge fisketorvet, komme på besøg i virksomheder, tage på havnerundfart og se kokkekonkurrence, hvor dygtige kokke dyster og ’Årets fiskeret’ kåres. Der er også madværksted for børn, boder med smagsprøver og mulighed for at hente inspiration til køkkenet.

Kryddersnaps - hæld ferien på flaske

Dekorativ gylden kryddersnaps

Nordjylland er kendt for deres kryddersnaps, kaldet bjesk. Kryddersnapsen findes i mange forskellige varianter, og snapsen er ofte lavet på lokale planter og bær, som fx perikon, enebær, klitrose og porse. I kan nemt lave jeres egen kryddersnaps, så I kan få et lille minde om ferien med hjem.

Rigtig mange planter kan bruges til at lave kryddersnaps, og I kan finde inspiration på internettet, når I skal lave jeres egen bjesk. Pluk altid materialet til jeres kryddersnaps langt væk fra trafikeret veje, så det ikke er forurenet af bilos. Det anbefales at bruge en smagsneutral snaps eller vodka, som materialet ligges i og trækker, gerne mørkt og køligt. Her kommer et par forslag til ting, I kan finde i den nordjyske natur, så jeres kryddersnaps kommer til at smage af den friske nordjyske vestkyst og bringer minder om natur og ferie.

Lyngsnaps

Sidst i juli og langt ind i august blomstrer lyngen overalt i sommerhusområderne langs kysten, på hederne og i skovplantagerne. De små lilla blomster plukkes helst lige inden de springer helt ud, for når blomsterne først er sprunget ud, så har bierne hentet al den søde nektar, der skal give jeres snaps smag.

Fremgangsmåde: Riv de små blomster af lyngstænglerne og læg dem i fx et sylteglas med blandingsforholdet 1/3 blomster og 2/3 ukrydret snaps eller vodka. Lad det trække i 3-8 dage i. Derefter filtreres snapsen filtreres gennem et kaffefilter eller et bomuldsklæde og fortyndes eventuelt med mere snaps. Snapsen bliver bedre, jo længere den lagrer.

Revlingesnaps

Bærrene fra revlingeplanten er rigtig sunde og fulde af antioxidanter og C-vitaminer, men da de ikke smager særlig godt, er de aldrig blevet en populær spise. Til gengæld er de fantastiske til at lave kryddersnaps af.

Revling er en krybende busk, der vokser i klitter og på heder, og ofte ses den sammen med lyng. De små grene med nålelignende blade kan minde om lyngplantens, men revling blomstrer i foråret med små uanselige røde eller lyserøde blomster. De sorte bær er modne fra juni og kan plukkes helt hen i september.

Fremgangsmåde: Fyld et glas halvt op med godt skyllet revlingbær og hæld en falske vodka eller ukrydret snaps på og lad det trække i 2-3 måneder, gerne i et år. Filtrer snapsen og lad den lagre i et par uger.

HavtornsnapsHavtornbuskens orange bær lyser op i naturen

Havtorn er en hårdfør busk, der vokser langs kysterne, gerne i klitter eller andre steder, hvor der er fuld sol og lidt næring i jorden. Løvet er gråligt og de gule og orange bær lyser op i landskabet fra de er modne i slutningen af august og langt ind i vintermånederne.

De gule havtornbær er svære at plukke, da lange torne sidder langs grenene og beskytter bærrene. Det anbefales at klippe grenene med bær af og lægge dem i fryseren. Når bærrene er frosne falder de let af, når man banker eller ryster grenene.

Fremgangmåde: Fyld et glas op med en stor håndfuld bær og hæld en flaske smagsneutral snaps eller vodka på. Tilsæt gerne 1-2 spiseskefuld honning. Snapsen trækker i 4-6 måneder, hvorefter den filtreres gennem et kaffefilter eller et bomuldsklæde. Havtornsnapsen kan nu drikkes, men den bliver kun bedre af at lagre i yderligere 1-2 måneder.

Gårdbutikker

Hyggelig gårdbutik

Vil I krydre ferien med lokale nordjyske specialiteter, kan I lægge vejen forbi en gårdbutik, hvor I kan gå på opdagelse i et stort udvalg af forskellige madvarer, hvor af mange af dem er lokalproduceret.

Rævhede Naturprodukter

I Rævhede Naturprodukters gårdbutik er der fokus på kød af god kvalitet fra okse, vildsvin, hjort og lam. I kan både købe fersk kød til at smide på grillen om aftenen, men også pålæg og røget kød. Der er desuden chutney, marmelader, ost, brød og meget mere i gårdbutikken på Sandmosevej 8, Aabybro.

Blokhus Salt

Ikke langt fra Rævhedes Naturprodukter ligger Blokhus Salt, hvor der sydes salt af vandet fra det nærliggende Vesterhav. I Gårdbutikken kan I vælge mellem et hav af saltvarianter, der er sydes med gammeldags metode ved hjælp af solenergi. Urterne, der bruges i de forskellige varianter af salt, bliver dyrket i haven uden for butikken. I har muligheden for at blande jeres egen urtesalt eller tage et fodbad med badesalt. Vil I have et strejf af Vesterhavet i jeres mad, så besøg gårdbutikken på Helledievej 9, Pandrup.

OrkidegårdenMor og datter hygger sig med at handle ind ved en bod

Lidt uden for Hirtshals ligger Orkidegården, hvor I kan købe friske, nyhøstede grøntsager, hjemmelavede marmelader og pestoer. Butikken har desuden et stort udvalg af specialiteter bl.a. kaffe, the, honning og is, samt brugskunst. Orkidegårdens gårdbutik har kun åbent i sommersæsonen, hvor der desuden bliver arrangeret forskellige aktiviteter på gården. Det kan fx være en markvandring og besøg i gartneriet, hvor I får et indblik i gårdens produkter og kan smage på krydderurter, grøntsager og frugt. I finder Orkidegården på Hovedvejen 83, Tornby

Lokal produceret ost og is

Oplev det store udvalg af lokalproduceret oste

Et lækker ostebord med lokalt fremstillede oste er et absolut must, når I holder kulinarisk ferie ved Nordjyllands vestkyst. Supermarkederne langs hele Nordvestkysten i Nordjylland sælger de lokale nordjyske oste, så her kan I gå på opdagelse i køledisken. Hvis I vil være helt sikre på at I får et stykke ost med hjem, som I kan lide, så kan det anbefales at besøge et af de små lokale mejerier, hvor I kan smage på ostene, inden I beslutter jer.

Sønderhaven Gårdmejeri

Lidt inde i landet ligger Sønderhaven Gårdmejeri, hvor gårdens ca. 100 køer leverer mælk til produktionen af mejeriets oste. Her er ingen ukendte faktorer i produktionen. Man ved, hvilket foder, køerne har fået, man følger dem dagligt, snakker med dem og sørger for, at de har det godt. Mælken kommer direkte fra køerne og ind i mejeriet, hvor alt produceres efter gammeldags metoder for at skabe autentiske produkter af høj kvalitet.

Forkæl jer selv med et besøg i gårdbutikken, hvor I kan smage på Sønderhavens mange ostevarianter, hvoraf flere af ostene er præmierede. Husk også at købe friskkværnet smør med sydesalt fra Læsø med hjem til ostebordet og prøv den lækre friske mælk. Sønderhaven Gårdmejeri ligger på Stadevej 314, 9700 Brønderslev.

Ingstrup Mejeri

Ikke langt fra Vesterhavet ligger den lille by Ingstrup, som I kører forbi, hvis I skal nordpå til Løkken ad landevejen. Det kan betale sig at lægge vejen forbi Ingstrup mejeri, for her har I mulighed for at besøge et lille lokalt mejeri, der virkelig ved, hvordan man laver gode oste.

Ingstrup Mejeris erfaring strækker sig tilbage til 1890, hvor mejeriet blev grundlagt. Det er Danmarks mindste ostemejeri og her giver man sig god tid til at passe og pleje hver ost Det er omhu, kærlighed til produktet og gode råvarer, der sætter dagsordenen på mejeriet. Ostene er udelukkende lavet af god mælk fra køerne på Vrejlev Kloster.

I mejeriets butik kan I købe forskellige ostetyper, frisk smør og et stort udvalg af lækkerier, der fuldender jeres ostebord. Besøg Danmarks mindste ostemejeri på Hovedgaden 48, Ingstrup, 9480 Løkken.

Aabybro Mejeri

Ingen ferie uden lækker is! Den finder I på Aabybro Mejeri, der blev stiftet i 1888 af syv gårde ved åen Ryå. Mejeriet har derfor valgt at kalde sin is Ryå Is efter åen, der slynger sig forbi mejeriet og gennem den smukke nordjyske natur.

Ryå Is laves udelukkende af de bedste råvarer. Jordbærrene er håndplukket, nougaten fremstiller mejeriet selv, der bruges chokolade med et højt kakaoindhold og Bourbon vanilje fra Madagaskar. Sukkeret kommer fra danske sukkerroer og den friske, danske fløde ankommer til mejeriet hver morgen, hvorefter man går i gang med at lave ismassen.

I mejeriets butik kan I købe rigtig flødeis, fromager, sorbet og gammeldags friskkærnet smør, som er saltet med Læsøsalt. Her er desuden et fint udvalg af oste fra de bedste osteproducenter i Danmark. Ismejeriet har vundet adskillige priser for deres gode kvalitetsprodukter, som I finder på Brogårdsvej 148, 9440 Aabybro.

Madoplevelser i verdensklasse

Restaurant Villa Vest i Lønstrup

Ferien på den nordjyske vestkyst byder på sanselige madoplevelser i særklasse. Her kan ægte madentusiaster få opfyldt deres hedeste ønsker indenfor gourmetmad, og I kan opleve, hvordan mad, service og omgivelserne går op i en højere enhed.

Enestående totaloplevelse ved Vesterhavet

I det lille idylliske fiskerleje Lønstrup, nyder turisterne den afslappede atmosfære på byens spisesteder, caféer og i de hyggelige butikker med lokalt kunsthåndværk og kunsthåndværkernes arbejdende værksteder.

Her ligger også den anmelderroste restaurant Villa Vest, en smuk gammel gul villa, der hæver sig højt over Vesterhavet. Her er det ikke nødvendigt at bestille bord med havudsigt, for der er en fantastisk panoramaudsigt over Vesterhavet fra alle bordene. Mange madbloggere roser restauranten til skyerne, og på Tripadvisor skriver tidligere gæster om deres besøg på Villa Vest:

"Enestående oplevelse. Fantastisk mad, utroligt smagfuld indretning, enestående udsigt. Det er anden gang vi er her, og det er en totaloplevelse man ikke finder mange steder!” og “Anbefales på det stærkeste. Fantastisk god mad og hyggelig og kundskabsrig servering. Det mærkelige er at denne restaurant ikke har stjerne i guide Michelin."

Det er den fantastiske beliggenhed, den kompetente og personlige betjening og maden, der betegnes som “Den mest fantastiske gourmet oplevelse” og “Nordjysk perfektion med innovation” på Tripadvisor, der gør besøget på Villa Vest til mere end en almindelig madoplevelse. Her er tale om en sanselig totaloplevelse, hvor der er en holdning til de lækkerier, der serveres og der lægges vægt på kvalitet og smag. Derfor bruges der lokale grøntsager og frugt, friske fisk fra Vesterhavet og hjemmeavlede eller lokalt opdrættet dyr.

Med mottoet ’Nordjysk Livsnyderi’ serverer Villa Vest gastronomiske oplevelse, der smager af Nordjylland, og solnedgangen over Vesterhavet er med i prisen.

Vendsyssels hovedstad byder på gourmetoplevelseTallerken med flot anrettet mad

Hovedstaden i Vendsyssel hedder Hjørring, og selv om byen ikke ligger lige ud til Vesterhavet, så er den bestemt et besøg værd ikke mindst for madentusiaster. Bryghuset Vendia har begejstret mange madanmeldere og madbloggere, og er kendt for sin ypperlige gourmetmad. En sanselig rejse gennem mad, der i form af mange kreative anretninger, ikke kun byder på smage og teksturer, men også er en glæde for øjet. Gourmetoplevelsen på Bryghuset Vendia hedder Gastro Art og skal forudbestilles senest tre dage før besøget.

Ønsker I at opleve maden på Bryghuset Vendia til en mere overkommelig pris, kan I gå på opdagelse i Brasseriets menu- og vinkort. Gør fx frokosten til en ekstraordinær ferieoplevelse og forkæl jer selv med de lækre kunstfærdige anretninger, der udfordrer smagsløgene.

I kan også prøve en Lørdagsbrunch med et overflødighedshorn af lækkerier, der bl.a. består af Vendias egen spegepølse og skinke, røget laks med dildmayonnaise og europæiske oste.

Det er selvfølgelig svært at komme uden om øl, når man besøger Vendia Bryghus, og man behøver ikke at være ølentusiast for at nyde øllene fra det faste sortiment. I kan fx stifte bekendtskab forskellige øltyper så som bl.a. pilsner, bock, ale og hvedeøl.

Find den kulinariske lykke i LøkkenPar skåler over frokostbordet

Bag den beskedne facade på Løkkens Vejkro gemmer der sig en gastronomisk perle, og ikke mindst vinkortet er et besøg værd. Løkkens Vejkro er tidligere blevet hædret for netop sit vinkort, og vinkælderen rummer vine af en kvalitet, som man skal lede længe efter.

I kan vælge mellem traditionelle retter fra ’ det klassiske køkken’, der er tilberedt med gode råvarer, og som viser at kroen mestrer det gastronomiske håndværk, også når det gælder de gamle klassikere så som Wienerschnitzel og herregårdsbøf.

I har også mulighed for at få en kulinarisk oplevelse ud over det sædvanlige, hvis I vælger en menu fra ’Det nye køkken’. I vælger selv hvor mange retter I ønsker og oplevelsen perfektioneres af vinmenuen.

Vælger I at spise frokost på kroen, er det klassiske frokostretter så som smørrebrød, stjerneskud og sandwich, der kommer på bordet.

På Løkkens Vejkro bliver der kræset for detaljen, for det er ofte den, der afgør om et måltid rykker fra middel til toppen. Man bestræber sig på at give jer en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige, hvor gode råvarer og et godt håndværk danner basis for smagsoplevelsen. Velbekomme!

  • SPAR DKK 1976,-

    • Destination:

      Løkken

    • Pris:

      DKK 2355,-

    • Reg.nr.:

      11-4237

    • Personer:

      7

    • Internet:

      Ja

    • Toiletter:

      2

    • Hus:

      100 m2

    • Soverum:

      3

    • Destination:

      Løkken

    • Pris:

      DKK 2380,-

    • Reg.nr.:

      11-4572

    • Personer:

      4

    • Internet:

      Ja

    • Toiletter:

      1

    • Hus:

      82 m2

    • Soverum:

      2

  • SPAR DKK 500,-

    • Destination:

      Løkken

    • Pris:

      DKK 2380,-

    • Reg.nr.:

      11-4259

    • Personer:

      9

    • Internet:

      Ja

    • Toiletter:

      1

    • Hus:

      104 m2

    • Soverum:

      3

  • SPAR DKK 1091,-

    • Destination:

      Løkken

    • Pris:

      DKK 2407,-

    • Reg.nr.:

      11-4198

    • Personer:

      6

    • Internet:

      Ja

    • Toiletter:

      1

    • Hus:

      84 m2

    • Soverum:

      3